Jeugdkeepers

Berkum B1-keeper Jasper de Visser wil weer gescout worden

Jasper de Visser Berkum KlasseKeepers
Foto: Ronald Korterik

Zwollenaar Jasper de Visser is een fan van de keepersstijl van Ralf Fährmann. Vorig seizoen zat de keeper van VV Berkum B1 twee keer in Gelsenkirchen in de Veltins-Arena. Jasper raakte door de duels van Schalke’04 tegen HSV en SC Freiburg onder de indruk van de kracht, reflexen en explosiviteit van de Karl-Marx-Stadt’er: de van origine Oost-Duitse keeper die in 2016-2017 in de kwartfinale van de Europa League voor Ajax zo moeilijk te verschalken was. De Visser bewandelt bij VV Berkum de weg der geleidelijkheid. Met uitzondering van VV Berkum D1, pakte de reflexsterke jeugdkeeper als tweedejaars speler steevast een plek in het hoogste team: E1, C1, B1. Bijna dagelijks werkt Jasper op de velden van VV Berkum net zo gedreven als Fährmann aan z’n explosiviteit. Zo hoopt de PEC Zwolle-seizoenkaarthouder, waarvoor Ralf Fährmann en Diederik Boer zich verhouden als de Champions League staat tot de Eredivisie, weer in de kijker te keepen bij een BVO of de KNVB. Zoals dat zeven en tien jaar geleden al eens gebeurde bij respectievelijk PEC Zwolle en Jonger Oranje.

Op de vraag ‘Wat zijn jouw sterke kanten als keeper?’, geeft de zestienjarige jeugdkeeper van de Zwolsche Zaterdag Hoofdklasser VV Berkum een duidelijk antwoord: “Mijn techniek aan de bal, reflexen en ballen laag bij de grond. Het coachen gaat ook steeds beter. Daar ben ik twee jaar geleden in de C1 mee begonnen.” KlasseKeepers haakt even in op Jaspers reflexen. Die waren zeer nadrukkelijk aanwezig op woensdag 27 december vorig jaar. Tijdens de Clash of Goalkeepers van The Dutch Goalkeepers Academy in de hal van Indoor Soccer Zwolle. In de finale van de oudsten stond de vroegere bewonderaar van Jasper Cillessen, puur vanwege dezelfde voornaam, zijn mannetje. Op een Fährmann-achtige manier plooide de student van Scholengemeenschap Thorbecke zich met armen als molenwieken en benen als uitschuifstelten in onmogelijke bochten. Net iets anders dan de andere clash-of-goalkeepers-keepers, pakte de Tottenham-fan een spervuur aan schoten. En anders zijn in het doel is iets wat de voormalige leerling van basisschool De Duivenkamp aanspreekt. Voordat Fährmann zijn voorbeeld werd, was David de Gea daarom zijn inspiratiebron.

Jasper de Visser Berkum KlasseKeepers

ALS TROTSE WINNAAR VAN EEN KLASSEKEEPERS T-SHIRT NA THE CLASH OF GOALKEEPERS OP 27 DECEMBER 2017.

Het zag er als peutervoetballer van VV Berkum niet naar uit dat Jasper zich naadloos zou aansluiten bij zijn keepende broer Robert (keeper VV Berkum A2) en het keepersverleden van vader Menno (vroeger jeugdkeeper bij HHC Hardenberg). Vanaf zijn eerste jaar als F-je zorgde de jongste zoon van Menno en Verieta er alsnog voor dat ‘Huize De Visser’ een keepersgezin genoemd kan worden: “We hadden bij Berkum F9 een roulatiesysteem. Elke week een andere keeper. Omdat ik het zo leuk vond, heb ik gezegd dat ik wel vaste keeper wilde worden.” Bij het doorvragen naar wat ‘leuk’ dan precies betekent, komt de De Gea-achtergrond weer terug: “Keepen is anders dan voetballen als veldspeler. En dat het anders is, dat trok me aan. Je kan je onderscheiden, een wedstrijd maken of breken. Daardoor wordt er meer van je gevraagd. Als keeper kan je je nooit verstoppen, dat is mooi.”

Met geduld en gretigheid heeft Jasper de Visser gelijkmatige stappen gemaakt in de jeugd van VV Berkum. Van F9 naar F4, van E3 naar E1, twee jaar D1, van C3 naar C1 en dit seizoen van B3 naar B1. Dat zijn vader weet hoe het is om met handschoenen op het veld te staan, heeft de 1 meter 76 lange goalie, die volgens prognoses door kan groeien naar een gunstiger lengte van 1.84, in zijn F4-seizoen erg goed gedaan: “Toen was ik het plezier even kwijt. Ik stond op het punt om te stoppen als keeper, maar pa heeft me al pratend er doorheen gesleept. Hij zei dat het mooi was om te zien hoe ik keepte en het dus zonde zou zijn om ermee op te houden. Daar ben ik hem nu dankbaar voor, want keepen is het mooiste wat er is.” Na een bijzonder jeugdige uitverkiezing door de KNVB, was de periode in VV Berkum D1 tot aan de dag van vandaag de mooiste keeperstijd voor de balvaste tiener: “Nadat we thuis met 4-0 hadden gewonnen van PEC Zwolle D2, één van mijn beste wedstrijden sinds ik keep, kwam ik in beeld bij PEC. Helaas hield het daar na een paar maanden meetrainen weer op. Daarvoor was ik als F-je ook al een keer geselecteerd door de KNVB. In 2007 heb ik met Jonger oranje een aantal oefenwedstrijden gespeeld tegen andere regionale Jonger-Oranje-teams.”

Jasper de Visser Berkum KlasseKeepers

GOED MEEVOETBALLEND OP 14 OKTOBER 2017 IN DE TOPPER TEGEN DVS’33: 2-0. FOTO: RONALD KORTERIK

Om weer in beeld te komen bij de KNVB of een BVO, hanteert de goalie, die het liefst in de toekomst accountmanager wil worden, een traditionele methode. Thuiskomen uit school staat meestal gelijk aan gaan voetballen. Geen computer, geen FIFA, maar met een echte bal als speeltuig. Binnen een minuut kan Jasper vanuit huis op de velden van VV Berkum staan. Met een stel voetbalvrienden groeit hij min of meer op zoals Piet Schrijvers, Jan van Beveren en Pim Doesburg dat halverwege de vorige eeuw ook deden. “Lekker voetballen met Lars van Gernen, Kees Schuit, Alex van Hoesel en Fons Veurink. Ik ben de enige keeper, dus ik kan elke dag aan de bak.” De jonge De Visser praat met Nick Karel, zijn keeperstrainer bij VV Berkum, een ervaringsdeskundige vanwege meer dan 350 wedstrijden in het eerste van DOS Kampen, veel over waarmee hij progressie kan boeken: “Ik moet fysiek sterker worden, mijn techniek met m’n linkervoet, m’n chocoladebeen, moet verbeteren en in krachtiger afzetten met mijn rechterbeen kan ik nog veel vooruitgang boeken. Daar praat ik regelmatig met Nick over.” Karel traint sinds 2016-2017 zowel de jeugd als de selectie van VV Berkum. De eveneens oud trainer van DOS Kampen ziet perspectief voor zijn positief popelende pupil: “Jasper is enorm gemotiveerd. Hij lijkt op mijn generatie. Net zo voetbalminded. Het liefst elke dag op het veld om te trainen. Bij het eerste elftal gaat hij ook altijd kijken. Hij is de laatste tijd flink vooruit gegaan. Jasper heeft een goede timing ontwikkeld en z’n trap is ook sterk verbeterd. Als je hem tips geeft, gaat hij, zoals met het verbeteren van de kracht in z’n rechterbeen, er fanatiek mee aan de slag. Met zijn 1.76 is hij best goed in hoge ballen. Hij keept met lef, laat zich steeds beter horen in de zestien en is al een behoorlijke allround keeper. Hij is realistisch en heeft gezonde zelfkritiek. Als hij zo doorgaat, kan hij ver komen. Garanties om gescout te worden zijn er natuurlijk nooit, maar zijn goede mentaliteit is een uitstekend fundament om hogerop te komen.”

Jasper de Visser Berkum KlasseKeepers

RUSTIG BUITEN HET VELD, MAAR ROBUUST BINNEN DE LIJNEN.

Met de toekomst op z’n netvlies heeft Jasper de Visser een kwartet aan doelen voor ogen: gescout worden, kampioen worden met VV Berkum B1, VV Berkum A1 halen, ooit het doel verdedigen van een club in de Tweede Divisie. Niet perse bij HHC Hardenberg. Want met de oude club van zijn vader heeft hij niks. Het meest reëel op dit moment is de titel halen met VV Berkum B1. De ‘Berkumse Boys’ (JO17-1) staan halverwege het seizoen in de Hoofdklasse-L ongeslagen op de eerste plaats. Met vier punten voorsprong op DVS’33. Op 14 oktober 2017 werd de nummer twee uit Ermelo op eigen veld met 2-0 verslagen. Het was één van de zes clean sheets die Jasper dit succesvolle speeljaar haalde. In meteen doorstoten volgend seizoen naar VV Berkum A1, heeft Jasper een zwaar hoofd. “Het zal wel weer eerst A2 worden, want Mark van der Haar zit voor mij. Dat is een goede keeper die ik niet zomaar even eruit keep.” Maar wie weet wat een titel voor vleugels kan geven richting de A1 of drie maal is scheepsrecht wat betreft gescout worden. Ook bij Ralf Fährman duurde het een tijd voordat Schalke’04 ontdekte wat voor kanjer ze al lang in huis hadden. Dat De Visser er vol voor gaat staat buiten kijf. De buiten het veld zo rustig ogende ex-Ajax-supporter laat zich binnen de lijnen robuust gelden. Met dank aan het erfelijke materiaal van Menno de Visser, de doelgerichte trainingen en tips van Nick Karel en zijn vrienden die proberen hem doordeweeks alle hoeken van het doel te laten zien.

Naar boven

SALE !