Een klasse apart

Bart Woering legt bij Be Quick 1887 de lat weer hoger

Bart Woering KlasseKeepers
Foto: Bennie Wolbers

28 september 2008 en 25 april 2014 liggen nog vers in het geheugen bij de fans van Bart Woering. Hij zelf loopt er niet mee te koop, maar het zijn en blijven twee onbetwistbare hoogtepunten uit de keepersloopbaan van de geboren ‘Sleenenaar’. Na één seizoen onder de lat, in de Eerste Klasse F bij Sportclub Erica, wordt het stilaan tijd om een nieuwe uitschieter aan z’n carrière toe te voegen. Met zijn overstap naar Hoofdklasser Be Quick 1887 legt de derdejaars ALO-student van de Hanzehogeschool Groningen, de lat bewust hoger. Met een derde hoogtepunt wordt het voor de aankomend gymnastiekleraar wellicht eenvoudiger om zijn ambitie, keepen in de Topklasse, op termijn te verwezenlijken.

In 2008 debuteerde de Drentse doelman op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal van Derdeklasser VV Sleen om vier weken later, net na z’n zeventiende verjaardag, Chris Ludwig definitief naar het tweede plan te keepen. FC Emmen haalde het talent met de bliksemstart in 2012 als derde keeper in huis. Dat resulteerde niet in een doorbraak, maar in 2014 speelde de 1.91m lange goalie wel in de JENS Vesting zijn eerste en enige wedstrijd in het betaalde voetbal tegen Fortuna Sittard: 1-1.

Klassekeepers.com moet de twee succesvolste momenten wel ín Woerings mond leggen, want in al z’n nuchterheid is hij ‘De Wilco Kelderman’ van het amateurkeeperspeloton: “Ik ben nooit zo van het onthouden van mijn wedstrijden. Ik geniet er meer van als het team waarin ik speel een goede prestatie neerzet.” Daarmee doelt de nieuwbakken inwoner van de stad Groningen op het afgelopen seizoen, waarin hij met SC Erica na de winterstop een prachtige reeks resultaten boekte.

De loopbaan van de drieëntwintigjarige lijnwachter, die bij de E-tjes van VV Sleen uit het doel werd geweerd door z’n trainer en pas de handschoenen mocht aantrekken toen de uitverkoren sluitpost verhuisde naar Frankrijk, lijkt tot nu toe op een lied van Spaan & Van Megen: Doe een stapje naar voren en een stapje terug: “De overgang van VV Sleen naar FC Emmen sloeg eigenlijk nergens op, want het niveauverschil was immens. Doordat ik was gehaald als derde keeper achter Harm Zeinstra en Peter van der Vlag, heb ik bij Emmen veel kunnen leren. Niemand zag in mij een bedreiging, waardoor mijn collega’s me geduldig hielpen. In 2013-2014 werd ik, na het vertrek van Zeinstra naar Cambuur, tweede man achter Van der Vlag. Achteraf gezien was Emmen een goede stap voor m’n ontwikkeling. Vooral van Peter heb ik veel geleerd. Hij heeft Joop Gall zo ‘bewerkt’ dat ik in de laatste wedstrijd van het seizoen in de basis mocht starten. Het is dan leuk om te zien dat nu bij FC Groningen Sergio Padt hetzelfde doet voor mijn voormalige Friese collega.”

Na Football Club Emmen deed de voormalige nummer 22 van de Rood Witten, een nummer wat goed voelde vanwege zijn verjaardag op 22 oktober, bewust een stapje terug: “Emmen had geen belofte-elftal, dus had ik na twee seizoenen bij de enige BVO van Drenthe achter Van der Vlag geen uitzicht op speeltijd. Daarom ben ik bij Erica gaan spelen, want op sportpark De Veenschappen had ik een grote kans op veel wedstrijdminuten.”

Terwijl FC Emmen nog steeds geen beloftenteam heeft, maakt de doelverdediger die op de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding z’n atletische vermogen bekroonde met een 7 voor turnen, weer een stap naar voren: “Be Quick kan een ideale springplank worden om door te groeien naar de Topklasse. Hun eerste keeper, Hendrik Snijders, verkaste naar de Assense Zaterdaghoofdklasser ACV. Ik hoef dus niet een vaste keus eruit te keepen. Ik ga voor de plek van eerste keeper en dat is dus weer één niveau hoger dan bij SC Erica. Daarbij komt dat Be Quick goed op mij overkwam. Ze weten in Haren wat ze willen en wilden mij graag inlijven.”

Na een degelijk Eureka-seizoen bij SC Erica, gaat Bart dus niet voor een facebookparty naar Haren. Bij ‘The Good Old’ krijgt hij concurrentie van Frank Harms en Willem Bouwkamp. De 78 kilo wegende Woering trainde afgelopen mei al meerdere malen mee bij Be Quick en is blij met keeperstrainer Johan Tukker: “Bij FC Emmen heb ik veel geleerd van Richard Moes. Vanaf die periode besef ik hoe belangrijk een keeperstrainer is als fundament voor een doelman om een hoger niveau te halen. Richard was een zeer gedreven, deskundige trainer. De als broer van Joop Gall ogende vakman, gaf mij bij Emmen ongelofelijk veel vertrouwen. Daardoor werd hij de belangrijkste persoon tijdens mijn Emmen-avontuur. Hij leerde mij om tot het gaatje te gaan. Tukker is ook een geweldige liefhebber en vakman. De ex-prof van FC Groningen, BV Veendam, Heracles en PEC Zwolle streeft net als Richard Moes, die bij SC Erica begon als keeperstrainer, naar perfectie. Doordat ik daar van hou en tegelijkertijd een trainingsbeest ben, passen we goed bij elkaar en lijkt het alsof oude Emmen-tijden herleven.”

Voor de voormalige bewonderaar van Casillas, Van der Sar en Buffon mag de zomerstop stand te pede ingekort worden. Hij staat te popelen, maar zal gezien zijn jeugdidolen er nooit voor kiezen om met onnodige spectaculaire reddingen zijn doel te bereiken. Intussen heeft hij als volwassen keeper meer weg van Peter van der Vlag dan van Iker, Edwin en Gianluigi, die als posters ooit z’n tienerkamer opsierden: ”Ik laat me wel nadrukkelijk horen, maar ben qua gedrag toch rustig. Ik ben geen ‘vliegende’, kamikazeachtige keeper. Ze kunnen beter de spits bewonderen om z’n actie, dan mij op de vingers tikken vanwege een fout ontstaan door wild uitkomen. Vanwege goede reflexen ben ik op de lijn op m’n best. Ik hield van het sobere keeperswerk van Van der Sar. Ik ben inmiddels net zo’n type keeper als Van der Vlag. Peter deed ook nooit gekke dingen. Als ik een bal kan pakken door zijpasjes te maken, zal ik niet kiezen voor een attractieve zweefduik.”

Klassekeepers.com is benieuwd naar de komende prestaties van de jongste vlaggenschipkeeper uit de historie van VV Sleen. Intussen stond deze maand voor de Drentse ex-prof van Be Quick 1887 in het teken van het aanschaffen van nieuwe kicksen. Bij FC Emmen speelde Bart, om niet op te vallen, altijd (?) op zwarte Adidassen. Tenminste als we dat ene paar witte voetbalschoenen buiten beschouwing laten. Bij Sleen sierde hij al eens z’n voeten met geelwitte schoenen. In de Zondag Hoofdklasse C gaat Bart Woering de lat hoger leggen door het heilige vuur uit z’n flitsende, zwartgele Adidassloffen te springen.

Naar boven

SALE !