Wie de handschoen past

Cambuur doelman Harm Zeinstra duikt doelbewust tussen de linies

Harm Zeinstra
Foto: Maarten Omvlee

Harm Zeinstra is een stijlvolle, proactieve keeper met twee doelen. Allereerst doet de geboren Leeuwardenaar er alles aan om het doel van SC Cambuur schoon te houden. Tegelijkertijd maakt de doelman die na de winterstop tien keer de nul heeft gehouden, tijdens z’n carrière al zoveel mogelijk tijd vrij om clubs, keepers en trainers de helpende hand te bieden. Zijn bedrijf ‘Keepen met een Doel’ bestaat nu twee jaar. Daarmee kijkt Zeinstra verder dan z’n strafschopgebied lang is. KlasseKeepers ging naar de hoofdstad van Friesland om met deze Noord-Nederlandse keepersambassadeur te kijken naar stand van zaken.

Harm Zeinstra is een sociale keeper. Hij wil andere doelverdedigers, net zo zelfbewust als hij zelf probeert te keepen, verder helpen. De vroegere fan van Edwin van der Sar is na de jeugdopleiding van SC Cambuur en SC Heerenveen bij FC Emmen en SC Cambuur uitgegroeid tot een doelbewuste denker. Net als de oud Ajax-doelman altijd op zoek naar het hoe en waarom van reddingen, fouten, tegendoelpunten. Om tussen de palen, waar elke honderdste seconde telt, steeds beter te worden als keeper. “Van der Sar straalde uit dat hij alles onder controle had, zonder dat hij extreem spectaculair was. Dat kan alleen als je goed staat, de goede keuzes maakt, omdat je zelfkritisch met je vak bezig bent. Zo benader ik het keepen ook.”

Dat keepen voor Harm een manier van leven is, blijkt begin 2015. Tijdens een rondje hardlopen in zijn woonplaats Dokkum, in de buurt van de Dokkumer Ee, het keerpunt van de Elfstedentocht, raakt hij geïnspireerd door de zelf opgedane constatering dat keepers niet de optimale begeleiding en training krijgen bij veel verenigingen. Zo ontstaat er bij hem ook een keerpunt; het idee om ‘Keepen met een Doel’ op te richten. Een organisatie die doelgericht opduikt tussen de linies. Om clubs, keepers en keeperstrainers inzake keepersaangelegenheden te ondersteunen en te verbinden. Een helpdesk voor het planmatig geven van keeperstrainingen, coachen van keeperstrainers, en het aanreiken van oefenstof. Tevens is het idee van Harm een mooie manier om het Hbo-diploma ‘Small Business & Retail Management’ in de praktijk te brengen. Na z’n keepersloopbaan, de Dokkumer doelman is pas zevenentwintig en zal eerst nog een aantal jaren in het betaalde voetbal spelen, hoopt hij met z’n passie z’n brood te kunnen verdienen.

Harm Zeinstra

DAVID HUISTRA, SELECTIEKEEPER VAN SC CAMBUUR ONDER 15 JAAR, WORDT GESTIMULEERD OM NA TE DENKEN OVER HET KEEPEN.

“Als profkeeper word je regelmatig uitgenodigd voor penaltybokalen en keepersdagen. Ook gaf ik op verzoek her en der keeperstrainingen. Dan merk je dat er op keepersgebied bij diverse clubs nog een hoop anders en beter kan. Veel keeperstrainers trainen met de beste bedoelingen op de manier zoals ze zelf zijn getraind. Trainingen zijn vaak hetzelfde. Op de automatische piloot zijn trainers niet meer creatief. Spelen ze niet in op specifieke behoeften van hun doelgroep. Als je keeperstrainers beter maakt, ondersteunt met oefenstof waar een plan en visie achter zit, worden zij wakker geschud èn worden hun pupillen vanzelf ook beter. Zo vang je twee vliegen in één klap. Daarin zag ik een uitdaging.”

Op 1 april 2015 schrijft de Cambuur-goalie ‘Keepen met een Doel’ in bij de Kamer van Koophandel in Leeuwarden. De kersverse ondernemer staat meteen in de startblokken om zijn kennis en ervaring te delen. Zonder zich aan één club te binden of een keepersschool te beginnen zet Zeinstra het sein op groen voor allerhande trainingen en clinics in het keepersland van Friesland: “Ik ben structureel trainingen gaan geven aan de jeugd en senioren van ONS in Sneek en FVC en MKV’29 in Leeuwarden. Verder heb ik nog andere clubs in Friesland ondersteund. Bij MKV’29 geef ik geen trainingen meer, maar begeleid ik de keeperstrainers. Die werken nu met mijn oefenstof.”

Ondertussen is de ex-SC Heerenveen-belofte, op Trainingscomplex Skoatterwâld hebben Albert van der Sleen en Sjaak Storm veel aandacht besteed aan zelfreflectie en voetenwerk, bij SC Cambuur zelf een inspiratiebron geworden voor de jeugd als keeperstrainer van de onderbouw: de vier doelverdedigers van de jeugd O13 en 015. Als hij op dinsdag 11 april dit jaar bij SC Leovardia drie talenten van SC Cambuur traint, springt Zeinstra’s ziel en zaligheid net zo hoog op als de rubbergranulaatkorrels van het kunstgras. Met een degelijke voorbereiding, situatieschetsen met tekst, staat de spelhervatting op het programma. Duidelijk en doordacht coacht hij de keepende kinderen. Dit is absoluut geen training die hij zelf ooit heeft gehad. Waar dan ook vormt bij de prof die bij VV Noordbergum in de E-tjes z’n eerste wedstrijd keepte, de waaromvraag altijd de kern van de keeperstraining.

Als KlasseKeepers aan Harm vraagt ‘Wat kenmerkt een goede keeper in jouw ogen?’, klapt de analyticus pur sang zijn laptop open. Met beelden van Wyscout, er verschijnt een onmogelijk geachte reddingsactie van André Onana tijdens Ajax-Heracles, geeft hij zijn visie handen en voeten. “Dit is proactief keepen. Dat vind ik belangrijk. Dat wil ik al mijn pupillen meegeven. Heracles countert en Peterson loopt op volle snelheid het strafschopgebied binnen. Twee Ajax-verdedigers lopen achter de feiten aan. De aanvaller van Heracles kan in de korte hoek schieten maar óók breed leggen. Onana leest de situatie. Vlak voordat de Zweed kiest voor een breedtepass schiet Onana in de sprinthouding. Zo stormt hij als een raket op Navrátil af. Die schrikt, krijgt geen tijd, en schiet een opgelegde kans tegen de benen van de keeper aan.” Daar zal Zeinstra dus altijd rekening mee houden bij het samenstellen van zijn oefenstof. Pro actief, oftewel aanvallend keepen, is een sleutelbegrip. Met de mooiste redding uit zijn profloopbaan is de leermeester een voorbeeld voor zijn leerlingen. Harm Zeinstra ontneemt in een bijna exploderende Kuip met een onnavolgbare reflex Graziano Pelle het scoren. Op 27 april 2014 tijdens Feyenoord-SC Cambuur in de achtenveertigste minuut bij een stand van 1-1. Met de lichtvoetige snelheid van een antilope verplaatst Harm zich bij een voorzet van Kongolo van de eerste paal naar het midden van het doel. Terwijl de Italiaan na z’n vlammende volley al juicht, ranselt Zeinstra als een getergde panter de bal uit het doel. Net als de Nigeriaan van Ajax tijdens Ajax-Heracles leest de Fries van Cambuur perfect de situatie in Rotterdam-Zuid.

Maar een aanvulling op proactief keepen is op z’n plaats: “Een keeper moet dus een goede beweger zijn. Maar ook zelfbewust. Een winnaarstype die niet bang is om risico te nemen, of fouten te maken. Met zoveel balgevoel dat hij situaties kan inschatten. Bereid is om z’n eigen acties te analyseren. Die natuurlijk ook lekker fanatiek is. Als keeperstrainer is het belangrijk om goed te kijken naar het niveau en mogelijkheden van de keepers die je onder je hoede hebt. Als je oefeningen van Joe Hart van YouTube haalt en die onaangepast gebruikt bij jeugdkeepers, schiet je je doel voorbij. Dat frustreert keeper en trainer. Vanuit een goede analyse kom ik tot een beginsituatie. Afhankelijk van de potentie en het peil waarop keepers presteren kan je daarna de oefeningen differentiëren.”

Harm Zeinstra

HARM ZEINSTRA SCHEPT VOOR DAVID HUISTRA DE VOORWAARDEN VOOR PROACTIEF KEEPEN.

In twee jaar tijd is ‘Keepen met een Doel’ uitgegroeid tot een actieve vraagbaak voor keepend Friesland. Voor de derde editie van de ‘Keepen met een Doel Keepersdag’, die plaatsvindt in het Cambuurstadion op 25 april dit jaar, loopt het storm. Er zijn al meer dan 120 aanmeldingen. Dat komt niet door de gratis keepershandschoenen die de deelnemers krijgen. Zeinstra is een aansprekende intermediair geworden. Zonder een bedreiging te vormen voor keepersscholen heeft ‘Keepen met een Doel’ bestaansrecht. Met een webshop waar verenigingen, individuele keepers, keeperstrainers en andere organisaties terecht kunnen voor keeperstrainingen aan jeugd en senioren, keepersdagen, clinics, oefenstof, keepersbenodigheden, het opstellen van een plan voor de training van keepers. Wat de Leeuwardse Tweedeklasser MKV’29 nu nog als enige krijgt, elke week concrete oefeningen waar de keeperstrainer direct mee aan de slag kan, wordt binnenkort online gemeengoed voor iedereen. “Ik werk al een tijd planmatig met uitgewerkte trainingen bij MKV’29 en Cambuur. Binnenkort ga ik mijn oefenstof online aanbieden. Iedereen kan dan een abonnement nemen voor een half jaar of een jaar. Elke week worden de oefeningen digitaal opgestuurd. Per week is er een thema. Een cyclus bestaat uit acht weken. Daarna volgt er herhalingsstof en vervolgstof. Het is doelmatig dat alle oefenstof op www.keepenmetendoel.nl terug te vinden is.”

De 1.92 meter lange atleet, sinds de beloften van SC Heerenveen keept hij zonder bijgeloof steevast met rugnummer 26, heeft voor zichzelf ook nog een paar doelen achter de hand: “Ik wil met Cambuur naar de Eredivisie, nog veel meer clean sheets scoren, na mijn actieve loopbaan ‘Keepen met een Doel’ uitbreiden en als ik voor die tijd de kans krijg om een kijkje over de grens nemen, zou Amerika of Australië mij wel trekken. Tegelijkertijd hoop ik dat als er ergens in Friesland of daarbuiten ruimte voorontwikkeling is, voor het opleidden van keepers en keeperstrainers, de betrokkenen denken ‘Laten we eens met Harm gaan praten’.”

Harm Zeinstra

DE JEUGDKEEPERS VAN SC CAMBUUR GENIETEN VAN DE BEVLOGEN HARM ZEINSTRA. V.L.N.R: TOM ROORDA (SC CAMBUUR O13), JOHAN ZUIDEMA (SC CAMBUUR O13), DAVID HUISTRA (SC CAMBUUR 015).

Naar boven