Een klasse apart

Peter Messemaker baalt van discutabele momenten

FC Rijnvogels FC Lisse Peter Messemaker
Foto: Rob van Willige / IJsselmeervogels

Na afloop van FC Rijnvogels – FC Lisse sprak het gezicht van Peter Messemaker boekdelen. De frustratie was er van een kilometer afstand op af te lezen. De doelman stond lang z’n mannetje, de ploeg had voor zijn neus hard gewerkt, maar toch stonden de Katwijkers met lege handen. Maar dat was niet het enige wat pijn deed bij de lange sluitpost van FC Rijnvogels.

De wedstrijd kende meerdere discutabele momenten. FC Rijnvogels kreeg één penalty, waar het op dat moment geen recht op had. Spits Arno Dijkstra viel te makkelijk over Lisse-doelman Brian van der Werff heen. Bij twee andere situaties waar Jop Verhagen en Ugur Kaya bij betrokken waren, had de bal wel op de stip gekund. En dat zat de keeper van FC Rijnvogels niet lekker. “Ik sprak net de doelman van FC Lisse”, legt Messemaker uit. “En die was heel eerlijk. Hij zei dat de bal van Dijkstra al over de achterlijn was. Brian raakte onze spits wel lichtjes, maar het was geen penalty. Alleen gaf hij ook toe dat de andere twee situaties met Verhagen en Kaya wel penalty’s waren. Dat is zuur. We gaan vijf minuten voor tijd de bietenbrug op, terwijl ik het idee had dat er geen bal in zou gaan bij mij vandaag.”

En dat was niet het enige moment met een verhaal. De 1-1 van FC Lisse viel na een schot van Martin van Eeuwijk, die via de onderkant van de lat ogenschijnlijk achter de doellijn viel. Althans, dat was de visie van de grensrechter die niet op een lijn stond. De bal leek ook achter de doellijn te vallen, maar grensrechter Vogelzang durfde in ieder geval de moedige beslissing te maken door in het hol van de leeuw voor een doelpunt te kiezen.

Messemaker had er hele andere gedachtes over. Diezelfde grensrechter maakte ook keuzes of er wel of geen penalty moest worden gegeven aan Rijnvogels toen Kaya een zet kreeg in z’n rug van Van Eeuwijk. “De scheidsrechter kon geen beslissing maken en keek naar de grens. Die gaf een corner. In de tweede helft wil hij wel het mannetje uithangen door te beslissen dat de 1-1 over de doellijn was. Dat vond ik discutabel.”

De doelman van Rijnvogels reageerde heel fel op die beslissing en moest dat bekopen met een gele kaart. “Ja, zo’n bal moet er honderd procent overheen. En ik denk dat die er misschien tachtig procent overheen was. De grens zei alleen maar: ‘honderd procent doelpunt, honderd procent doelpunt’. Tja, we kunnen er lang over praten, maar we hebben nog steeds geen punten.”

Die momenten bij elkaar opgeteld, en het feit dat FC Rijnvogels het FC Lisse lange tijd moeilijk maakte, maakt het moeilijk om te accepteren voor Messemaker dat de Katwijkers verloren. “Ik vond het niet verdiend voor FC Lisse. Laten we voorop stellen dat ze een beter voetballende ploeg hebben. En natuurlijk hebben ze meer kansen gecreëerd, maar we hadden onszelf vandaag moeten belonen en we hadden de beslissingen vandaag niet mee. We gaan vijf minuten voor tijd de bietenbrug op, terwijl ik het idee had dat er geen bal in zou gaan bij mij vandaag.”

De 1-2 van Roel de Goede noemt Messemaker ‘een klotebal’. De vrije trap van Martin van Eeuwijk stuiterde vlak voor de doelman, die de bal naar de zijkant stompte. Recht voor de voeten van de linksback van FC Lisse. De 34-jarige voetballer besliste in de rebound de wedstrijd. Messemaker: “Achteraf denk je: ‘Had ik dit, of had ik dat moeten doen. Had ik geen muur moeten neerzetten?’ Voor jezelf blijft dat voorbij flitsen. De bal gaat door de muur en stuitert twintig centimeter voor mijn handen. Ik kon mijn handen er niet meer achter plaatsen, daardoor kon ik niet echt richting geven aan de bal. Het is allemaal als, als, als. Als mijn kont een oven was, kon je er broodjes in bakken.”

Bron: Voetbal in de Bollenstreek

Naar boven

SALE !