Wie de handschoen past

Nieuwkomer KEEPRS! & MORE biedt meer dan vakkundige trainingen

Foto: Maarten Omvlee

Leo Bertens en Dave de Bruijn staan dit jaar met hun nieuwe keepersschool KEEPRS! & MORE op eigen benen. Het is niet zoals bij NASA, waar Wolf Cukier plots een planeet ontdekt, dat KEEPRS! & MORE een toevalstreffer is. Na jaren van toegewijd trainen en managen voor anderen hebben Leo en Dave de handen ineen geslagen om een stapsgewijs gegroeide wens te realiseren. Voor de regio Tilburg-De Kempen is KEEPRS! & MORE een vakkundige verrijking. De nieuwe keepersschool is een expert in zelfontdekkend leren, maar de keepersopleiding biedt meer dan alleen degelijke trainingen. Door de toevoeging & MORE krijgen keepers en clubs de kans om een hogere lat aan te tikken. Nino Walbeek is een aansprekend voorbeeld van de wijze waarop KEEPRS! & MORE vanuit een professioneel netwerk effectief verder kijkt dan het voor de hand liggende aanleren van een excellente keeperstechniek.

“Iedere keeper verdient dezelfde aandacht.”

Trotse tandem
Op 12 januari staat, tijdens de tweede training van 2020, het blokken centraal in de Oisterwijkse SportArena. Tot 8 maart wordt er zondags van half tien tot twaalf uur indoor getraind. Daarna gaat het dak eraf op het Tilburgse gras van OVC’26. De keepersschoolhouders Dave de Bruijn en Leo Bertens, ze popelen zondags om hun vakkennis en passie over te brengen op hun keepers, staan als geroutineerde keeperstrainers op meer dan gelijke voet bij KEEPRS! & MORE. Zo ook bij het initiëren van oefenstof. Deze zondag neemt Leo met het thema blokken het voortouw. Hartstochtelijk coachend, met doordachte aandacht voor details, krijgen keepers van klein tot groot evenveel handige handreikingen. De gemotiveerde kijkers van de voormalige Hoofdklassekeeper van de Tilburgse Amateur Club/Broekhovense Wijk Boys (TAC/BWB) rollen als in een flipperkast door z’n oogkassen bij het aandachtig aanschouwen van zijn pupillen: “Je bent keeper van je kruin tot aan je teen. Dat wil ik terugzien bij onze keepers. Iedere keeper heeft z’n eigen plafond. Daar willen wij naartoe met hen, door eerlijk te zeggen wat ze goed doen en hoe ze hun manier van keepen kunnen verbeteren. Daarbij verdient en krijgt iedere keeper, ongeacht talent en niveau, dezelfde aandacht.” De vrachtwagenchauffeur koerst daarbij regelmatig af op het blokken van de bal: “Vroeger doken wij er in één tegen één situaties blind voor. Alles nam je onderweg mee. Die methode is achterhaald. Door niet meteen te gaan liggen, maar overeind te blijven en je breed te maken, heb je meer kans om weer wegspringende ballen te stoppen. Blokken komt uit het zaalvoetbal, maar kijk naar Manuel Neuer en Kasper Schmeichel. In Duitsland en Engeland trainen ze er dagelijks op. Omdat het blokken een belangrijk onderdeel van het keepen is geworden en wij al jarenlang de nieuwste ontwikkelingen op keepersgebied volgen en in de praktijk brengen, laten wij het blokken, net als andere nieuwe technieken, periodiek terugkomen.”

LEO BERTENS LEGT DE LOOPLADDER UIT EN DAVE OEFENT MET EEN KLEINE GROEP HET BLOKKEN.

Aanvallend keepen
De oud bewonderaar van Jan Jongbloed, vanwege een handbalachtergrond één van de eerste Nederlandse keepers met gevoel voor het blok, wordt aangevuld door z’n equivalent Dave: “Als je de bloktechniek weloverwogen aanbiedt en met op de praktijk gerichte herhalingsoefeningen steeds aanscherpt, zie je keepers van jong tot oud vooruitgaan. Blokken is een onderdeel van aanvallend keepen, waar wij met doelgerichte trainingsvormen vanuit gaan. Ik ben bij Tweedeklasser SV Hilvaria naast keeperstrainer van de jeugd ook de keeperstrainer van de seniorenselectie. Eerste keeper Sjors van Laarhoven heeft als 33-jarige het blokken door speciale aandacht tijdens trainingen ook nog onder de knie gekregen. Mooi om te zien hoeveel nut dat nu voor hem in wedstrijden heeft.”

“Je bent keeper van je kruin tot aan je teen!”

Jarenlange ervaring
Dave en Leo zijn een keeperstrainersduo met een schat aan kennis en ervaring. Dave heeft bij de KNVB Keepercoach II afgerond, is vanaf 1992 jeugdteamtrainer geweest bij SV Hilvaria, wat in 2016 is veranderd in keeperstrainer van alle jeugdkeepers vanaf twaalf jaar en sinds twee jaar traint de teamleider van SV Hilvaria-1 de selectiekeepers van Sportpark De Roodloop. Leo heeft het diploma Keepercoach Pro en traint sedert 2013 al jeugdkeepers, waaronder tussen 2003 en 2012 negen jaar de door de KNVB geselecteerde keepers van het District Zuid 1. Hun weloverwogen werkwijze en omgang met jeugdkeepers laat zien dat ze samen over vijfendertig jaar aan ervaring als trainer in het amateurvoetbal beschikken. Ze voelen zich bloedbroeders door het identieke enthousiasme waarmee ze met volle teugen genieten van het op een professionele manier beter maken van hun keepers.

MET IDENTIEK ENTHOUSIASME JEUGDKEEPERS VERDER HELPEN.

“We laten de keepers eerst nadenken, daarna gaan we coachen.”

Zelfontdekkend leren
Dat KEEPRS! & MORE aanspreekt in de regio Tilburg-De Kempen blijkt al in de eerste maand van het bestaan van de nieuwe keepersopleiding die zich richt op jongens en meiden van zeven tot achttien jaar. Binnen een paar weken groeide het aantal keepers en richting de eerste veldtraining van 8 maart aanstaande komen er weer keepers bij. Leo en Dave, fans van respectievelijk Willem II en Feyenoord, hebben in de voorgaande jaren, met hun nooit aflatende geestdrift en keepersknowhow, goede mond-tot-mondreclame voortgebracht. Tegelijkertijd spreekt vanuit Noord-Brabant tot ver daarbuiten de uitgebalanceerde oefenstof en didactiek van hun zelfontdekkende leerwijze kinderen aan. De Feyenoordsupporter verwoordt wat de Willem II-aanhanger denkt: “Wij bieden voornamelijk wedstrijdgerichte oefenvormen aan. Aan de hand daarvan stellen we vragen aan onze keepers als ‘Hoe zou je handelen in zo’n situatie?’. We laten de keepers eerst flink nadenken. Daarna gaan we pas coachen. Om vanuit de door henzelf aangedragen oplossingen te komen tot de keeperstechniek die we willen aanleren. Zo laten we keepers van elkaar leren. Doordat ze actief betrokken worden bij de oefenstof, maken de kinderen zich de aangeboden technieken sneller eigen. Het wordt iets van henzelf, waardoor ze het sneller kunnen toepassen in hun wedstrijden.” KEEPRS! & MORE hanteert drie niveaus: beginners, gevorderden, master class. Er wordt in kleine groepen getraind, met veel ruimte voor individuele aandacht. De twee trainers en eigenaren hebben nooit van het geven van keeperstrainingen hoeven leven. Hetzelfde geldt nu voor hun kersverse keepersschool. Leo’s core business is doordeweeks het besturen van vrachtwagens bij Aarts Transport uit Veldhoven en Dave verdient negentien jaar al zijn pecunia’s als monteur bij NAB Bliksembeveiliging uit Hulten. Die vaste inkomstenbronnen hebben hen extra armslag gegeven om een ambachtelijk uit de hand gelopen hobby om te toveren tot een competente keepersopleiding.

LEO LAAT EEN KEEPER NADENKEN OVER HOE HIJ EEN OEFENING BETER KAN UITVOEREN.

Eigenhandig kwaliteit leveren
Dat de nieuwe planeet aan het keepersfirmament inslaat gezien een groeiend aantal keepers, één van de pupillen komt zelfs zondags met de trein vanuit Vlissingen naar KEEPRS! & MORE, geeft aan dat er in Tilburg en wijde omgeving bijzonder veel behoefte is aan een keepersschool die van wanten weet. Toch is snel groot worden geen doel van KEEPERS! & MORE volgens Dave: “Ons doel is niet binnen no time uitgroeien tot een mega keepersschool. Dan schieten we ons doel voorbij. Wij willen met onze jongens en meiden op het veld staan. Daar genieten we van de het veilige- en tegelijkertijd uitdagende leerklimaat wat we creëren en de gemeenschappelijke passie voor het keepen. Waardoor we keepers kunnen helpen om zich te ontwikkelen. Mocht het aantal keepers verder stijgen, dan kunnen we op vrijdagavonden met een groep gaan trainen bij SV Hilvaria. Maar het belangrijkste is en blijft kwaliteit leveren door nooit te tornen aan het werken met kleine groepen en dus het geven van veel individuele aandacht. Als we op termijn meer keepers krijgen en extra trainers nodig hebben, zullen Leo en ik altijd blijven trainen. Enthousiasme en kennis overdragen is al jaren ons beider drijfveer om jonge keepers eigenhandig te trainen. Dat zal nooit veranderen.” Het eindspel in de SportArena, waarbij twee teams gooiend en schietend bij elkaar proberen te scoren, spreekt boekdelen. De twee trainers van KEEPRS! & MORE springen ineens, de rol van docent wordt losgelaten, in het rond alsof ze de jongste honden van hun keepersroedel zijn. Wat voor de jonge keepers een spontaan spel lijkt, is in wezen een bewust bedachte ongedwongen manier om een keur aan aangeleerde keeperstechnieken op snelheid uit te voeren. Dat het bijhouden van de handelingssnelheid van de jeugd een hele kluif is, merkt de uithijgende Baas Bertens na afloop het meest. Met de tong op z’n schoenen laat Leo de standaard nabespreking van de training over aan zijn compagnon.

DAVE EVALUEERT EEN TRAINING.

& MORE
Het doel van de twee-eenheid van KEEPRS! & MORE reikt verder dan het trainen van keepers. Onder & MORE valt de optie van het begeleiden en coachen van clubs door hun keeperstrainers op te leiden en trainingsprogramma’s op maat te maken. Tevens kan KEEPRS! & MORE vanwege een schat aan ervaring worden ingeschakeld om keeperskampen te verzorgen of keepersdagen. Ook het adequaat begeleiden van hun jeugdige keepers is een doordacht doel om de liefde voor het keepen handen en voeten te geven en tegelijk als keepersschool in het huidige keeperslandschap met expertise boven het maaiveld uit te steken. Dave is duidelijk over de betrokkenheid van KEEPRS! & MORE inzake de mogelijkheden van hun keepers : “We gaan als gratis service wedstrijden bekijken van onze keepers. Daardoor krijgt de oefenstof steeds uiterst relevante impulsen en ontstaat er inzicht in hoe onze keepers van elkaars sterke punten kunnen profiteren. Op verzoek evalueren we zo’n bekeken duel na afloop meteen met de keeper, z’n ouders en trainers van de club. Het is ook al voorgekomen dat we met de ene keeper naar een wedstrijd van de andere hebben gekeken, om bijvoorbeeld, zoals in dit geval, te laten zien hoe je door goed coachen goals kan voorkomen. Een goed voorbeeld werkt veel beter, dan verbale instructies.” Door de ons-kent-ons sfeer bij de keepersschool is er een cultuur van veelvuldige contacten met opvoeders om de perspectieven van hun keepende kinderen in kaart te brengen. De achttienjarige Nino Walbeek is een fraai voorbeeld van de vruchten die intensieve begeleiding af kunnen werpen. Zelfs zonder dat deze Opheusdenaar bij een keepersschool kwam waar Leo Bertens training gaf: “Vorig seizoen keepte Nino in de jeugd van de Arnhemse Derdeklasser VDZ in de Vierde Divisie. Mei vorig jaar maakte ik hem mee tijdens een keeperskamp in Spanje. Ik raakte onder in indruk van Nino’s talent, maar zag meteen zijn valkuil: mentale kwetsbaarheid. Toen ik hem vertelde dat hij kansen kon krijgen om op een hoger niveau te keepen, mits hij een fikse karakteromslag wilde maken, hebben we wekelijks contact gehouden. Nino ging in z’n koppie als een speer vooruit, zodat ik met een gerust hard kon gaan graven in het uitgebreide netwerk van Dave en mij. Na een stage bij Willem II, is hij vorig seizoen bij Jong FC Den Bosch terecht gekomen. Nu ben ik met Nino aan het kijken wat een goede vervolgstap kan zijn.”

Denken in kansen
Denkend in kansen kijken Leo en Dave naar alle keepers van KEEPRS! & MORE. Leo: “We zijn altijd, net als bij Nino Walbeek, in de weer om te denken in kansen voor onze keepers. Natuurlijk is profvoetbal halen niet voor iedereen weggelegd. Daarom zijn we altijd snoeihard eerlijk over de prestaties van onze keepers. Opvoeders neigen er soms naar om hun kind op een voetstuk te zetten. Daar doen wij niet aan mee. Zoals gezegd heeft iedere keeper z’n eigen plafond. Daar draaien we niet omheen. Ze krijgen allemaal evenveel aandacht om dat plafond te halen. Waarbij het plezier in het keepen altijd de onbetwiste nummer één is.” Intussen lopen de laatste keepers vermoeid maar voldaan naar de kleedkamer in Oisterwijk. Het eindspel met supersnel handelen, duiken als een bezetene, elkaar sportief aftroeven, heeft niet alleen bij Dave en Leo voor een zwembad aan zweetdruppels gezorgd. In geelzwarte Kappa-outfits met Sells keepershandschoenen zijn de KEEPRS!-keepers eenvoudig te herkennen tussen alle andere voetballers in de SportArena. Leo Bertens glundert bij het aanschouwen van de uniformiteit: “We zijn een professionele keepersschool. Dat willen we ook uitstralen. Dus hebben we gekozen voor kwalitatief hoogwaardige kleding en keepershandschoenen. Je weet keepers kijken naar details, maar keeperstrainers nog meer. Het is trouwens fluorescerend geel. Laat ze maar lekker opvallen die keepers van ons!”

Naar boven

SALE !