Column

Bjørn van Haaren: Hoe erg is het om een keeper te wisselen?

Bjørn van Haaren KeeperzAcademy KlasseKeepers
Foto: Bjørn van Haaren

De keeperswissel

Als ik naar de handbaldames kijk, dan gaat de beste keepster van de wereld, Tess Wester, braaf zitten als ze, ongeacht de stand of situatie, wordt gewisseld. Op de bank moedigt Tess zelfs gedreven haar collega aan!

Als ik denk aan hoe spelers, over het algemeen, reageren wanneer ze langs de kant een bord met hun nummer de lucht in zien gaan, dan komen ze netjes naar de kant. Of als ik denk aan het moment dat er wordt gekozen voor een meevoetballende keeper wanneer er in de laatste fase van een Futsalwedstrijd echt gescoord moet worden, dan schiet mij maar één gedachte te binnen: op het juiste moment moet je de juiste man of vrouw inzetten! En toch…….

Voetbal is in beweging, in ontwikkeling. Maar wij denken met z’n allen nog veel te conservatief. Ook wij keepers en keeperstrainers! Laat één ding duidelijk zijn: ik ben geen voorstander van een keeper wisselen om te wisselen of een keeper te slachtofferen bij een of meer mindere resultaten, maar… Ook een keeper moet zijn kwaliteiten en tekortkomingen kennen, waaraan hij moet blijven werken uiteraard, en naar aanleiding daarvan zijn rol accepteren!

Het beste voorbeeld van een keeperswissel ever is en blijft de wissel Tim Krul voor Jasper Cillessen. Voorafgaande aan de penalty’s op 5 juli 2014 in de kwartfinale van het wereldkampioenschap tegen Costa Rica. Het moment en de afloop bepalen uiteindelijk de absolute nieuwswaarde. Los daarvan. Louis Van Gaal en Frans Hoek brachten op hét moment dat het nodig was een specialist. Een killer. Iemand met meerwaarde. Een winnaar. En dat had Cillessen, alleen al op basis van statistieken, te accepteren. De gekozen weg destijds tijdens het WK in 2014 in Brazilië is overigens ook de juiste: de keeper die je gaat wisselen van tevoren NIET op de hoogte brengen van hetgeen er gaat gebeuren om zodoende de gevraagde focus bij beide keepers vast te houden. Wanneer de wedstrijd vraagt om wissel, ook als het gaat om de keeper, moet de keeper zijn wissel ten allen tijde accepteren en daar qua gedrag volwassen mee omgaan. Dit geldt zowel in Futsal, waar je gewoon weer kunt terug wisselen, als ook bij veldvoetbal.

Balen en vragen stellen na de wedstrijd, in een één-op-één gesprek of tijdens de wedstrijdanalyse, mag uiteraard altijd. En desgevraagd zal de keeper én de rest van het team uitleg krijgen. Of de wissel tijdens de wedstrijd gevolgen heeft voor de volgende wedstrijd(en) is van latere zorg. Ook kan je een keeper, mits met een degelijke onderbouwing, best voor een aantal wedstrijden wisselen of passeren. Beide keepers, de oude en de nieuwe nummer één, moeten in zo’n situatie wel weten waar ze aan toe zijn.

Dus heren keepers: JA het is zo dat een keeper niet snel wordt gewisseld, maar als je naar de kant moet komen, om welke reden dan ook, dan accepteer je dat!

Naar bovenAlle sweaters: 1+1 GRATIS!