Jeugdkeepers

Dirklandse Buffon karaktervolle kuytenbijter op de omgekeerde weg

mitchell lieshout balvast
Foto: Leen van der Reiden

Mitchell Lieshout doet er alles voor om de sprong van de amateurs naar de profs te maken. Op een ouderwets gedreven manier. Die zijn vrienden laat zien wat voor voetbalverliefde pubers in de vorige eeuw gebruikelijk was. Dat het gros van de profgoalies opgeleid wordt bij BVO’s deert de keeper van VV Brielle Zaterdag-1 niet. Mitchell wil zijn idool Dirk Kuyt achterna. De Katwijker die Feyenoord naar de titel leidde, speelde als jongeling ook nooit bij een club uit het betaalde voetbal. Na de volledige jeugdopleiding van Quick Boys plukte FC Utrecht Mr. Duracell op achttienjarige leeftijd weg bij De Blauw Witte Narren. Lieshout is ook achttien. De Goeree Overflakkeër draagt trots de bijnaam ‘Dirklandse Buffon’, omdat hij zich de laatste jaren brutaal in the picture buffelt onder de lat. Afgelopen zomer stonden de amateurclubs in een rij om naar zijn handen te dingen. De energieke eilandbewoner verlaat Dirksland echter alleen voor een plek bij een hoog spelende amateurclub of een BVO, liefst Feyenoord natuurlijk. Ook de baldadige batterij van de Dirklandse doorzetter, die extra traint bij keepersschool Balvast in Rotterdam-Ommoord, is een ‘kuytenbijter’.

Mitchell Lieshout, de geboren en getogen Dirkslander, verricht monnikenwerk om z’n droom, profkeeper worden, te verwezenlijken. Het leven van de fan van Kenneth Vermeer staat volledig in het teken van keepen: elke dag met vrienden voetballen op het enige pleintje dat Dirksland rijk is, drie keer trainen bij VV Brielle, zaterdags spelen met Brielle Zaterdag-1 in de Reserve Hoofdklasse, zondagochtend trainen bij keepersschool Balvast in Rotterdam. Tijd voor een vriendin, er hangen genoeg aantrekkelijke kandidaten op Facebook om z’n nek, maakt hij niet. Het wordt tijd dat Mitchell z’n rijbewijs haalt. Pa Philip staat in de top drie van Zuid-Hollandse kilometervreters. De gewezen ‘gelegenheidsdoelman’ van DES’67 en SC Maasstad Tediro, waar hij zo nu en dan in het eerste elftal keepte, klaagt niet. De Pater familias geniet ervan dat zijn genen terugkomen bij zijn zoons Marlow (22) en Mitchell (18). Philips’ ogen zijn voor de uitwerking van de overerving van zijn genetische goaliemateriaal tegenwoordig gericht op zijn benjamin. Marlow stopte vijf jaar geleden met keepen. Na een monsterlijk afgescheurde meniscus heeft de eerstgeborene zichzelf moeten transformeren tot linksback in een lager elftal bij DVV’09. Philip Lieshout beleeft een déjà vu met de mentaliteit van Mitchell.

mitchell lieshout balvast

MITCHELL LIESHOUT BOKST VOOR BRIELLE BRUTAAL EEN BAL WEG. FOTO: LEEN VAN DER REIDEN

De CIOS-student van het Rotterdamse Albeda College houdt er namelijk een, voor deze tijd, Spartaanse instelling op na: “Ik ga elke vrijdagavond om tien uur naar bed”, vertelt Mitchell kwajongensachtig glimlachend, “als mijn vrienden zich klaarmaken voor het stappen. Want ik wil elke zaterdag zo goed mogelijk spelen. Om mijn droom wat dichterbij te brengen, probeer ik volgend seizoen het eerste van Brielle, dat in de Eerste Klas speelt, te halen. Hopelijk kom ik dan beter in beeld bij een BVO. Met Brielle-2 speelden we in de voorbereiding aan de Krommedijk tegen FC Dordrecht Onder 19. We wonnen met 1-3. Ik speelde de tweede helft. Dat ging goed. Ik merk dat ik een hoger niveau aankan. Dit is de leeftijd om m’n slag te slaan.”

De wonderbaarlijke weg die keepers bewandelen voordat ze hun doel vinden, is ook in het geval van de oud leerling van basisschool De Inktvis, het duurde even voordat hij als keeper z’n tentakels uit ging slaan, het noemen waard: “Ik ben als vierjarige kabouter begonnen bij DES’67 in Dirksland. Tot aan de D-tjes heb ik in de spits gestaan. Met mijn rechterbeen scoorde ik makkelijk, want ik had een goede trap. Maar ik was statisch, een balafwachter met een neus voor de goal. Ik moest wel zo spelen, want ik was kortademig, had weinig uithoudingsvermogen. Na de F-jes en de E-tjes, toen DES’67 in 2009 fuseerde met VV Dirksland tot DVV’09, bleek dat ik een afwijking aan mijn luchtpijp had. Daar kreeg ik medicijnen voor. Ik ben er nu bijna overheen gegroeid. Dat is wel de reden geweest waarom ik destijds voor de positie van doelman heb gekozen. Vanaf DVV’09-D3 is keepen noodgedwongen mijn passie geworden.”

mitchell lieshout balvast

MITCHELL LIESHOUT TIKT ATLETISCH EEN BAL UIT HET DOEL. FOTO: LEEN VAN DER REIDEN

Tot aan zijn eerste jaar in DVV’09-B1 keept Mitchell aan de Philipshoofjesweg in Dirksland. Als D-keeper bereikt hij de Flakkeese selectie. Daarna haalt VV Brielle hem. Na één seizoen Brielle-B1 en wederom één jaar Brielle-A1, wordt de Feyenoord-supporter vervroegd overgeheveld naar de eerste selectie. Op 27 augustus 2016 debuteert Lieshout, net tweeëneenhalve maand zeventien, op Sportpark Geuzenpark in het eerste elftal. Vaste doelman Ragip Ozrak kan na de eerste helft niet verder. Met brille keept Mitchell Brielle tegen VV Nieuwenhoorn, sinds jaar en dag is het duel een beladen derby, naar winst: 1-0. Vlak voor tijd zweeft de VMBO’er in de stijl van Jan van Beveren de gelijkmaker uit de linkerhoek. Voetbalrotterdam.nl is lovend: “De pas 17-jarige Lieshout – keeper van de A1 – was wel de blikvanger bij VV Brielle. Als vereniging moet je zo’n talent best koesteren voor de toekomst. (…) In de slotfase probeerde VV Nieuwenhoorn nog de gelijkmaker te scoren. Maar als laatste man was Lieshout de betrouwbare sluitpost van VV Brielle.” Het is vervolgens on(be)grijpbaar dat Brielle-trainer Ben Spork het woord koesteren niet in de praktijk brengt. Er komt geen vervolg voor Lieshout. Mitchell is dan met 1 meter 78 wel wat klein, maar hij laat in het tweede team wekelijks zien dat hij potentie heeft. Zo ook op 3 juni dit jaar. In de nacompetitie uit bij Neptunes-Schiebroek staat de jonge Rood-Wit-Rood-goalie aan de basis van promotie naar de Reserve Hoofdklasse. Na vijfenvijftig minuten, Brielle staat met 1-3 voor, is Mitchell ‘De Koele Man’ bij de tweede penalty van Simon Koeleman. Zijn redding breekt het verzet van Neptunes-Schiebroek. Brielle loopt uit naar 2-7 en viert de promotie. Op de website van Neptunes krijgt de balvaste Briellenaar alle lof: “Wel is het zo dat de wedstrijd een compleet andere wending zou hebben gekregen wanneer Neptunus-Schiebroek ook zijn tweede toegekende strafschop zou hebben benut. Het was vijf minuten na rust al 1-3. Simon Koeleman had de eerste feilloos in de rechterhoek gepeerd. Maar toen de topscorer tien minuten later voor zijn tweede opgave stond koos Brielle-doelman Mitchell Lieshout (wel of niet op de gok) dezelfde rechterhoek en roffelde ‘m eruit. Later op de dag gingen in Haarlem, waar Simon Koeleman mateloos populair is, de vlaggen halfstok.”

mitchell lieshout balvast

OP MEERDERE FRONTEN OP ZOEK NAAR SPORTIEVE UITDAGINGEN. FOTO: PHILIP LIESHOUT

Wie wedstrijden van de Kuyt-idolaat bekijkt, ziet een keeper die er staat. In woord en gebaar nadrukkelijk aanwezig is. Alsof hij op een waterscooter golven trotseert. Met de teamspirit van Dirk Kuyt en de flair en lef van Gianluigi Buffon. Een sluitpost die geringe lengte compenseert met sprongkracht, makkelijk zweeft, onbevangen één tegen één duels aangaat en opvalt vanwege sterke reflexen. “Ik ben hetzelfde type als Dirk Kuyt. Niet dat ik voor een wedstrijd uit de bijbel lees, maar ik pep het team op. Vooral als het even tegenzit. Ik wil er zijn voor de ploeg, vandaar dat ik goed voorbereid naar wedstrijden toeleef.“ De voormalige DVV’09-keeper, als peuter prijkte hij verlegen op de arm van ex-Feyenoorder Patrick Lodewijks, de foto hangt al jaren op z’n kamer, beheerst ook de Zuid-Amerikaanse-uittrap. In Nederland bekend geworden door Sergio Romero in zijn AZ-tijd. “Die heb ik in mijn periode bij de Pro Keeper Academy geleerd van Nico Pellatz. Die Duitser was daar in Nieuwhoorn keeperstrainer in zijn tijd bij Sparta (2011-2013 KK). Het heeft regelmatig assists opgeleverd, want niemand verwacht dat een kleine keeper zover trapt.”

mitchell lieshout balvast

OP DE ARM BIJ PATRICK LODEWIJKS. FOTO: FAMILIE LIESHOUT

Afgelopen zomer stonden de zaterdagclubs in de rij voor de aankomend sportcoördinator: OVV Oostvoorne (4G), VV Den Bommel (2E), SV Ommoord (4E), VV Hellevoetsluis (2D), DVV’09 (4H), NTVV Nieuw Tonge (4H). Maar Mitchel is ambitieus. Hij wil of bij VV Brielle de Eerste Klasse halen, maar mikt nog liever op een hoger niveau, liefst op dat van een BVO. “Ik wil de omgekeerde weg afleggen. De meeste keepers uit de jeugdopleiding van een BVO halen het betaalde voetbal niet, waardoor ze terugkeren naar de amateurs. Ik wil vanuit de amateurs de profs bereiken. Daar doe ik alles voor.” Vandaar dat de tiener voor nieuwe impulsen heeft gekozen bij keepersschool Balvast van Kelly Hermsen. De keepersopleiding die traint in Rotterdam op de velden van SV Ommoord. Daarmee hoopt ‘De Buffon van Dirksland’ op de doorslaggevende duw om hogerop te komen. “Bij DVV heb ik veel geleerd van de keeperstrainers Erik van Noordenne, Remco van Kouteren en Conrad Bakker. In mijn C- en B-periode ben ik bij de Pro Keeper Academy van Frans Bredius en Arend Profijt vooruit gegaan. Nu was ik toe aan iets nieuws. Kelly heeft mij bij Balvast scherper gemaakt. Dat is gewoon een bikkel. Zij doet alles keihard voor, is ondanks schouderproblemen en versleten kruisbanden nergens bang voor. Dat past goed bij mij. Nu sta ik er meer dan anders.” Dat de klik tussen Mitchel en Balvast wederzijds is blijkt uit de kijk die Kelly Hermsen heeft op haar nieuwe pupil: “Mitchell is getalenteerd, gedreven en leergierig. Een mentaal sterke jongen die elke zondag trouw komt trainen. Zijn goede duik- en traptechniek komen door veel spelinzicht uitstekend tot hun recht. Zelden zie ik zo’n keeper als Mitch die er alles voor laat en er alles aan doet om nog beter te worden. Het is voor Balvast een genot om met zo’n keeper te trainen. Wij van Balvast doen er alles aan om Mitch te steunen en verder te helpen.”

Mitchell Lieshout bij Keepersschool Balvast

HARD TRAINEN BIJ KEEPERSSCHOOL BALVAST OP ZOEK NAAR HET LAATSTE ZETJE. FOTO: KEEPERSSCHOOL BALVAST

Met in het achterhoofd het mooie voorbeeld van Jens Toornstra, die Leiderdorper was al twintig jaar eer hij bij Alphense Boys door ADO Den Haag werd ontdekt, blijft de jongste telg van een fanatiek Feyenoord-gezin hoop houden. “Ik blijf hard trainen, want keepen is mijn leven. En Kelly Hermsen heeft een groot netwerk. Wie weet wat er nog op mijn pad komt. Mijn enige valkuil is misschien dat ik tè fanatiek ben. De nul is bij mij heilig. Van een nederlaag, zoals laatst de 6-0 afstraffing met Brielle-2 tegen Excelsior Maassluis-2, ben ik dagen ziek.” Dat fanatieke kan tegelijkertijd net zo goed de doorslag geven. Scouts kunnen zich geen breuk vallen om eens te gaan kijken naar die karaktervolle kuytenbijter in de reserve Hoofdklasse A, District West 2. Een keeper die er zoveel voor over heeft, kan alleen al vanwege die instelling ver komen.

Naar boven